Görögkeleti templom

A kecskeméti Magyar ortodox templom, más néven Görögkeleti templom vagy Szentháromság templom a város ortodox keresztény hitéletének központja, a Belváros egyik meghatározó épülete.

Kecskemétre a 17. század végétől érkeztek a török uralom elől betelepülő görög családok. A korábbi dzsámi helyén, annak tégláiból építették fel a mai templomuk elődjét, melyet hamarosan kinőtt a közösség. A templomot 1824 és 1829 között építették, klasszicizáló stílusban, Fischer Ágoston és fia tervei alapján, a helyi görög közösség adományaiból, a kész épületet Sztankovics István szentelte fel. Mivel Kecskeméten mára nagyon alacsony az ortodox lakosok száma, ezért csak hetente egyszer van istentisztelet, vasárnap délelőtt 10 órakor.

A templom egyhajós, a belső tér, melyet két oldalt három-három boltíves ablak világít meg, bejárattal szemben lévő oldalánál áll a 20 ikonból álló képfal, Pádics Pál miskolci ikonkészítő mester munkája. Az ikonosztáziontól jobbra áll a szószék, melynek tetején kereszt található. Görögkeleti szokás szerint a templomban nincsenek ülőhelyek, csupán néhány támaszkodószéket találhatunk, az idősek, betegek részére.

A templom mellett működik a Görög Egyházművészeti Múzeum, ahol a magyarországi ortodox templomok egykori elfekvő készleteinek gyűjteményét, kegytárgyait, könyveit, ikonjait lehet megtekinteni.A templom helyén állt Hornyik János szülőháza, ennek emlékét az épület falán emléktábla őrzi.


FORRÁS: itt